Джери Брукхаймър

Biography

Джером Леон Брукхаймър, известен с професионалното си име Джери Брукхаймър, е телевизионен и кино продуцент в жанровете екшън, драма и научна фантастика. Най-известните му телевизионни продукции са "От местопрестъплението" (CSI: Crime Scene Investigation) и The Amazing Race. Най-известните му кино продукции включват Топ Гън, The Rock, „Армагедон“, Enemy of the State, „Блек Хоук“, „Карибски пирати“, Крал Артур и National Treasure.
Брукхаймър е роден в Детройт, Мичиган в семейството на еврейски имигранти от Германия. Посещава гимназията Мъмфорд в Мичиган и завършва с бакалавърска степен по психология в университета в Аризона.
Запален по филмите още от малък, Брукхаймър има интерес към фотографията и не пропуска възможност да заснима. След колежа се премества в Ню Йорк където работи в рекламна агенция. След време започнал да се занимава с продуциране на реклами след като не получил възможност да направи филм. Впоследствие се преместил в Лос Анджелис.
През 80-те и 90-те Брукхаймър е ко-продуцент с Дон Симпсън на поредица успешни холивудски продукции за Paramount Pictures. Първият му голям филм е Флашданс през 1983, заедно с Ченге в Бевърли Хилс, Топ Гън и Дни на грохот. The Rock е последният филм по който Брукхаймър работи заедно със Симпсън преди смъртта му. Брукхаймър настоява The Rock да бъде в памет на Дон Симпсън.
Въпреки трудностите заради смъртта на Симпсън през 1996, Джери продължава да продуцира голям брой екшъни, често работейки с режисьора Майкъл Бей по много успешни филми сред които Армагедон. Други негови големи хитови продукции са Remember the Titans, „Блек Хоук“ и „Карибски пирати“.
През 1997 Брукхаймър се ориентира и към телевизията, правейки няколко полицейски драми, най-успешна от които „От местопрестъплението“. Продуцира и американското риалити шоу The Amazing Race.
Брукхаймър е сключвал брак два пъти, като сега живее с втората си жена Линда в Лос Анджелис. Продуценът е една от малкото холивудски личности които открито подкрепят президента Джордж Буш, но и е дарил много средства на демократи. Прякорът му е Mr. Blockbuster.

Гласуване

Колко сериала следите в момента?
1
29%
2
14%
3
12%
4
11%
Повече
35%
Общо гласове: 443

Кой е онлайн

В момента са 0 потребители и 0 гости online.